Under ett par veckor, har jag analyserat romanen Doktor Glas ur olika synvinklar. Nu när jag läst ut den, tänkte jag gå tillbaka till mitt första antagande om romanen. Stämmer det jag antog när jag började läsa, att berättelsen grundas i traditionella föreställningar om kvinnor och män?
För att besvara det, ska jag diskutera huvudkaraktärerna lite, och jag tänkte börja med Dr. Glas. Romanen är skriven i dagboksform utifrån Glas perspektiv, vilket gör att jag som läsare lär känna honom fort. Glas är i trettioårsåldern och läkare. Han trivs inte särskilt bra med livet, är ofta ensam även fast han har många vänner, och uttrycker ångest. Han är en komplex karaktär, som ofta överraskar med oväntade tankar och handlingar, till exempel när det gäller moraliska sådana. Han är till exempel mot abort, även om det är för att rädda en annan, men tar sedan livet av en annan människa, för att just rädda en annan.
Helga Gregorius lär vi inte känna lika väl, eftersom handlingen fokuserar på Glas. Hon är Pastor Gregorius fru, och hon beskrivs av Glas som "vacker" "vän" och "skör". I de konversationer som hon håller med honom visas dock en helt annan sida, där hon för skarpa resonemang kring sexualitet, religion och sin egen plats i samhället. ”Jag är gjord att trampas på”, säger hon vid ett tillfälle. Hon är djupt missnöjd med sin tillvaro, och fast i ett dåligt äktenskap. Hennes karaktär är liksom Glas relativt komplex, men hon är i underläge i sin position som kvinna då hon inte kan göra något åt sin situation.
Och det är i samband med berättelsen som det börjar skava. Vi får veta väldigt mycket om Glas, men väldigt lite om Helga, ur hennes perspektiv. Det är ofta Glas som tänker på henne och klär henne i vackra ord. Visserligen ges Helgas perspektiv genom hennes konversationer med Glas, men saknas oftare än vad jag hade önskat. Till exempel i slutet. Glas mördar Gregorius för att rädda Helga. Det resulterar i att Helgas älskare lämnar henne, och hon blir helt ensam. Hur tänker hon kring detta? Det får vi inte veta.
För att återkoppla till traditionella föreställningar om kön. Det som visar på en traditionell kvinnosyn är att den kvinnliga huvudkaraktären är i underläge, att hennes perspektiv inte på långa vägar får ta lika mycket plats som den manliga, och att tolkningsföreträdet för detta perspektiv ges till den mannen. En stereotyp mansroll visas i att mannen är den som är intelligent, och den som ska rädda kvinnan. Det som visar på motsatsen till detta är att den kvinnliga huvudkaraktären är komplex, att hon uttrycker en ovilja mot sin ställning, och att den fenomenala räddningen från mannens sida blev ett fiasko.
Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga, att ja. Det går inte att komma ifrån att en roman från 1905 visar på traditionella föreställningar om kön, och att de kvinnliga karaktärerna ges mindre utrymme. Men det finns stora delar av denna roman som överraskar på området. Och om en version skulle skrivas ur Helgas perspektiv - då skulle jag jubla.